-
Amarantus ekspandowany 500g BEZ GLUTENU, BIAŁKO


Amarantus dostępny powszechnie jest pod kilkoma postaciami: mąki, nasion, płatków, oleju tłoczonego na zimno, ziaren i poppingu. Popping to nic innego jak amarantus ekspandowany. Jego proces produkcji przypomina powstawanie popularnego popcornu.
Wysyłka w ciągu | 48 h |
Cena przesyłki | 13 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Dziękuję za wsparcie!
Zostaw telefon |
Amarantus dostępny powszechnie jest pod kilkoma postaciami: mąki, nasion, płatków, oleju tłoczonego na zimno, ziaren i poppingu. Popping to nic innego jak amarantus ekspandowany. Jego proces produkcji przypomina powstawanie popularnego popcornu. Ziarna amarantusa są niezwykle bogate w żelazo, to świetne źródło białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
To produkt naturalnie bezglutenowy, zawiera antyoksydanty, które neutralizuja wolne rodniki oraz skwalen. Obowiązkowo powinien znaleźć się w diecie osób dbających o zdrowe odżywianie.
Amarantus - zboże bez glutenu
Amarantus określany jest zbożem XXI w. Jest jedną z najstarszych roślin, uprawianych na świecie. Kiedyś stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Posiada wysokie wartości odżywcze. W diecie bezglutenowej jest zamiennikiem tradycyjnych mąk, których osoby zmagające się z celiakią oraz te, które z różnych przyczyn wyeliminowały gluten w diecie, muszą unikać.
Amarantus ma drobną postać skrobi i jest łatwiejszy do strawienia od np. skrobi zawartej w kukurydzy. Stanowi dobry wybór, jeśli chodzi o wspomaganie pracy układu trawiennego.
Co uzyskujemy włączając amarantus do diety?
- Amarantus zawiera białko w ilościach większych od mleka i mięsa;
- Jest lekkostrawny. Potrawy na jego bazie nie obciążają układu trawiennego i pracy jelit;
- Zawiera składniki mineralne, w tym głównie wapń i żelazo. Z uwagi na współczesne produkty żywieniowe, które są ubogie w minerały i witaminy warto dbać o dostarczanie ich do organizmu, sięgając po zdrowe jedzenie;
- Nie zawiera glutenu, co jest dobrą informacją dla alergików i osób chorujących na celiakię.