• Anyż gwiaździsty - 20g

3.30
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 24h 15
Kurier InPost POBRANIE 20
Dostępność Mało

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon
Anyż gwiaździsty, nazywany też gwiazdkowym to przyprawa stosowana w kuchni, a także w medycynie naturalnej. To przede wszystkim niepowtarzalny smak, który znakomicie wydobywa wszystko, co najlepsze z każdej potrawy.
Anyż gwiaździsty to wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy. Ma formę ośmioramiennych gwiazdek, z znajdującymi się wewnątrz nasionami. Jest aromatyczną przyprawą i stanowi surowiec do produkcji leków i kosmetyków.
Anyż gwiaździsty był stosowany w medycynie naturalnej już przez starożytnych Greków i Egipcjan. Używano go w zwalczaniu dolegliwości trawiennych i w schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza kaszlu. Obecnie pozyskuje się z niego kwas szikimowy, znany jako preparat Tamiflu, przyjmowany w trakcie grypy.
Zastosowanie anyżu w kuchni

dodatek do dań orientalnych
dodatek do mięs
przyprawa do deserów
przyprawa do egzotycznych herbat i kaw
dodatek do domowych likierów i nalewek

 Co ciekawe w niektórych kulturach świata anyż funkcjonował jako produkt o własciwościach magicznych. Noszony w woreczku na szyi miał przyczyniać się do wyostrzania zmysłów. 
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście