• BIO Cukier kokosowy 1000g - ekologiczny

BIO cukier kokosowy, to produkt ekologiczny, co oznacza, że aż 95% zawartych w nim składników jest ekologicznych. W krajach azjatyckich cukier kokosowy zalicza się do surowców leczniczych, a palma kokosowa jest nazywana „kalpa vriksha”, czyli "drzewo życia".

23.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 24h 15
Kurier InPost POBRANIE 20
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

BIO cukier kokosowy, to produkt ekologiczny, co oznacza, że aż 95% zawartych w nim składników jest ekologicznych.

W wielu krajach azjatyckich cukier kokosowy zaliczany jest surowców leczniczych. Palma kokosowa nazywana jest „kalpa vriksha”, czyli "drzewo życia". W Malezji palmę tę zwie się „pokok seribu guna”, co znaczy „drzewo tysiąca zastosowań”. W chińskiej medycynie ludowej często korzysta się z cukru kokosowego stosując go w przypadku chorób górnych dróg oddechowych oraz bólu gardła.

Cukier kokosowy - naturalna substancja słodząca

Cukier kokosowy to substancja słodząca naturalnie występująca w pąkach kwiatów kokosa. Jest to ciekawa alternatywa dla rafinowanego cukru, szczególnie ze względu na oryginalny smak i niższy indeks glikemiczny.

 

W smaku przypomina cukier brązowy (nierafinowany). W większości składa się z sacharozy, ale występuje w nim również glukoza i fruktoza. Jego skład jest zmienny, w zależności od odmiany, wieku palmy kokosowej, jak i sposobu odparowywania soku w procesie produkcji. Stąd w jego składzie mogą występować liczne minerały i przeciwutleniacze.

Co wyróżnia cukier kokosowy od innych produktów słodzących?

Cukier z palmy kokosowej bogaty jest w cenne dla naszego organizmu minerały i witaminy m.in.: potas, magnez, żelazo, cynk a także witaminę C i witaminy z grupy B. Te ostatnie korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, immunologicznego i krwionośnego. Pąki kwiatów kokosa, z których produkuje się cukier stanowią bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, aminokwasów, kwasu octowego i enzymów. Cukier kokosowy jest produktem naturalnym i nie zawiera sztucznych barwników.

Jak produkuje się cukier kokosowy?

Cukier kokosowy wytwarzany jest z kwiatostanów palmy kokosowej. Ich łodygi po nacięciu dają biały sok o słodkim posmaku. Cały proces zbierania płynu może odbywać się nawet przez miesiąc, za to jedna palma rocznie produkuje go nawet 300 litrów. Odparowana ciecz po zgęstnieniu przekształca się brązowy syrop. Podgrzana zyskuje sypką konsystencję.

ZASTOSOWANIE

Cukier kokosowy używać można w kuchni na co dzień, do słodzenia kawy i herbaty, do wyrobu ciastek, wypieków oraz koktajli. W indyjskiej kuchni stosowany jest do różnych kaw, ciastek i deserów. Nadaje daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest doskonałą alternatywą dla cukru trzcinowego. Stosowany jest np. do zrównoważenia słonego smaku ryb oraz do dań typu curry i sosów. Cukier z palmy kokosowej z powodzeniem zastąpi posypkę na wypiekach i doskonale skomponuje się z daniami pikantnymi.

Składniki: Cukier kokosowy z wyselekcjonowanych kwiatów Cocos nucifera.


INFORMACJE DODATKOWE

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

 

Waga netto: 1000g

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia