• BIO Mąka kokosowa 500g

Mąka kokosowa jest jednym z kilku podstawowych surowców, które można uzyskać z kokosa. Jest to teoretycznie produkt uboczny powstający podczas wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Jednakże dzięki swojemu składowi i zastosowaniom zyskał duże uznanie wśród kulinarnych smakoszy.

7.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 24h 15
Kurier InPost POBRANIE 20
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Mąka kokosowa jest jednym z kilku podstawowych surowców, które można uzyskać z kokosa. Jest to teoretycznie produkt uboczny powstający podczas wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Jednakże dzięki swojemu składowi i zastosowaniom zyskał duże uznanie wśród kulinarnych smakoszy.

Mąka kokosowa BIO charakteryzuje się świeżym, ale lekkim smakiem i aromatem kokosa. Jest niezwykle cennym źródłem błonnika pokarmowego oraz łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Dodatkową cechą mąki kokosowej jest bardzo niska zawartość węglowodanów. Z racji pochodzenia, składowania oraz przetwarzania bio mąka kokosowa nie posiada w swoim składzie glutenu.

  Z tego powodu może ona stanowić zamiennik mąki pszennej w przypadku osób pozostających na diecie nieskowęglowodanowej, bezglutenowej i ketogenicznej. Mąka kokosowa ma także wyjątkowo niski indeks glikemiczny, co przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi po spożytym posiłku. Nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny. Jest to produkt całkowicie bezpiecznym także dla diabetyków i osób z insulinoopornością.

Ponadto trzeba mieć na uwadze jaki rodzaj mąki wybieramy. Tylko te ze znakiem jakości gwarantują, że surowiec pochodzi z odpowiedzialnych i ekologicznych upraw. Z racji ich potwierdzonej jakości produkt jest bezpieczny i posiada więcej cennych wartości.

Właściwości prozdrowotne mąki kokosowej BIO:

  • wpływa na przyśpieszenie tempa przemiany materii i wyrównywanie poziomu cukru we krwi,

  • wspomaga regulowanie poziomu cholesterolu,

  • pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu,

  • poprawia profil lipidowy, a tym samym ograniczaj ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,

  • stymuluje systemy obronne organizmu i wspiera działanie układu odpornościowego.

ZASTOSOWANIE

Mąka kokosowa może stanowić bazę zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Można używać jej m.in. do:

  • wypieku ciast i ciasteczek,

  • przygotowywania naleśników i wszelkiego rodzaju placków,

  • zagęszczania zup i sosów,

  • jako panierki do mięsa czy ryb,

Trzeba pamiętać, że mąka kokosowa jest znacznie cięższa od mąki zbożowej oraz że nie posiada glutenu, więc nie może być zamiennikiem 1 do 1. Najlepiej mieszać z innymi mąkami np. mąka migdałową.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

image

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście