• BIO Mleko kokosowe 400 ml - mleczko kokosowe EKO

Mleko kokosowe to biały płyn, który przygotowuje się z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego. Sama nazwa może być myląca, ponieważ kokos w swoim wnętrzu nie zawiera właściwie mleka, a sok. To właśnie z tego soku, z dodatkiem wody, w procesie gotowania wytwarzane jest mleko kokosowe.

13.30
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 11.9
Paczkomaty InPost 11.9
Kurier 24h 14
Kurier 48 za pobraniem 15
Dostępność Średnia dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Mleko kokosowe to biały płyn, który przygotowuje się z miąższu dojrzałego orzecha kokosowego. Sama nazwa może być myląca, ponieważ kokos w swoim wnętrzu nie zawiera właściwie mleka, a sok. To właśnie z tego soku, z dodatkiem wody, w procesie gotowania wytwarzane jest mleko kokosowe. Mleko kokosowe to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, zwłaszcza rejonów Azji Południowo-Wschodniej.

 

Mleko kokosowe swoje bogactwo zawdzięcza wysokiemu stężeniu oleju kokosowego. W temperaturze pokojowej ma stan ciekły. Możliwe jest oddzielenie się płynu od tłuszczu, co jest całkowicie naturalne. 

Kokos bogaty jest w kwasy tłuszczowe MCT, które w porównaniu z innymi tłuszczami, nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej, ale zamieniane są na energię. Kwasy tłuszczowe zawarte w mleku kokosowym przydają się do zapewnienia energii węzłom chłonnym, wątrobie oraz komórkom tłuszczowym. W skład owocu palmy kokosowej wchodzą naturalne składniki, takie jak magnez, potas, fosfor a także błonnik i kwas foliowy.  

BIO Mleko kokosowe, to produkt pochodzący z upraw ekologicznych – oznacza to, że użyty do jego produkcji kokos pochodzi ze sprawdzonej uprawy ekologicznej.

 

 


WARTOŚCI ODŻYWCZE

 

Wyciąg z orzecha kokosowego* 68%, woda, substancja zagęszczająca guma guar*

* z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego

Przed otwarciem mocno wstrząsnąć. Po otwarciu przechowywać w lodówce. 

Uwaga: w przypadku kiedy mleko będzie miało twardą konsystencję, proszę przelać do garnka i 5 do 10 minut podgrzewać i przy tym od czasu do czasu mieszać. Proces nie wpływa na jakość produktu. 

 


ZASTOSOWANIE

 

  • jako składnik sosów, zup, marynat
  • składnik koktajli i deserów
  • można używać go do duszenia mięsa
  • do kawy i drinków, zwłaszcza egzotycznych
  • do galaretek, lodów, polewy do ciast
  • polecany do deserów, których głównym składnikiem jest ryż
  • dodatek do musli
  • łagodzi i wzbogaca smak silnie aromatycznych przypraw
  • dodatek do dań typu curry

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście