• Guma ksantanowa (bez amylazy) 250g - zagęstnik

Guma ksantanowa jako substancja zagęszczająca dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz wykorzystywać ją codziennie, przygotowując posiłki dla siebie i rodziny. Szczególnie jeśli podstawą jadłospisu jest dieta bezglutenowa.

9.41
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 48 za pobraniem 15
Kurier 24h 15
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Wszystko co powinieneś wiedzieć o Gumie Ksantanowej

Guma ksantanowa (ksantan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów – polisacharydów wielocząsteczkowych. Zbudowana jest z cukrów takich jak glukoza, mannoza oraz z kwasów: glukuronowego, octowego i pirogronowego.

Innym popularnym zagęstnikiem jest guma guar pozyskiwana z nasion fasoli guar. Od gumy ksantanowej różni się m.in. tym, że traci swoje właściwości w kwaśnym środowisku, zatem nie można jej używać razem z sokiem z cytryny, kwaśnymi owocami, kakao i czekoladą. W przepisach można stosować wymiennie gumę guar i gumę ksantanową, jednak tej pierwszej trzeba stosować nieco więcej.

Guma ksantanowa - czym jest ksantan?

Guma ksantanowa jest polisacharydem (wielocukrem) zbudowanym z cząsteczek monocukrów: glukozy, mannozy i kwasu glukoronowego, do których przyłączone są reszty kwasu octowego i pirogronowego. Pozyskuje się ją w procesie mikrobiologicznym, gdzie bakterie Xanthomonas campestris fermentują węglowodany, a produktem ich metabolizmu jest ksantan. Na skalę przemysłową jako pożywkę dla bakterii wykorzystuje się cukier i melasę. Materiał wytworzony przez Xanthomonas campestris wymywa się alkoholem, oczyszcza i suszy, a następnie mieli. Gotowa guma ksantanowa ma postać kremowego, drobnego proszku.

Dodatki do żywności w zależności od funkcji dzieli się na kilka grup (np. barwniki, konserwanty, emulgatory). Na etykietach są one znakowane symbolem E oraz liczbą właściwą dla określonego związku (tzw. lista E). Guma ksantanowa oznaczana jest jako E415.

Uzyskiwana jest w naturalnym procesie tzw. kontrolowaną aerobową fermentacją węglowodanów. Przeprowadzany jest z udziałem bakterii Xanthomonas campestris i cukru kukurydzianego. Gumę ksantanową można pozyskać także z pszenicy, soi, a nawet nabiału. Gotowa ma postać kremowego proszku.

Guma ksantanowa (spożywcza) – zastosowanie

  1. Guma ksantanowa jako stabilizator

Umożliwia utrzymanie właściwej struktury produktu spożywczego.

  1. Guma ksantanowa jako emulgator

Umożliwia stworzenie i utrzymanie jednorodnej emulsji z mieszaniny dwóch lub większej ilości substancji. Na przykład oleju i wody, składników niezbędnych do produkcji zarówno margaryny, jak i serków topionych.

  1. Guma ksantanowa jako zagęszczacz

Ksantan pęcznieje w wodzie, dzięki czemu zapewnia kleistość i odpowiednią konsystencję produktów żywnościowych. Chroni żywność zarówno przy ogrzewaniu, jak i rozmrażaniu. Guma ksantanowa ponadto zapobiega zbrylaniu oraz wytrącaniu się tłuszczu. Nic dziwnego, że stanowi jeden ze składników:

  • słodyczy,
  • galaretek,
  • majonezu,
  • musztardy,
  • kisieli owocowych,
  • przypraw w gotowych sosach
  • polew do lodów, ciast i deserów,
  • żywności bezglutenowej (np. mąki),
  • przetworów owocowych (dżemów, marmolad).

Guma ksantanowa w kuchni. Jak jej używać?

Guma ksantanowa jako substancja zagęszczająca dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością. Możesz wykorzystywać ją codziennie, przygotowując posiłki dla siebie i rodziny. Szczególnie jeśli podstawą jadłospisu jest dieta bezglutenowa.

W zależności od właściwości chemicznych zagęszczanej substancji i gęstości, jaką chcesz uzyskać, stosuj ksantan w następujących ilościach:

  • poniżej 0,25 g/kg: napoje mleczne fermentowane – maślanka, kefir.
  • poniżej 2 g/kg: napoje mleczne niefermentowane – koktajl mleczny, shake, jogurt,
  • poniżej 3 g/kg: galaretka, kisiel,
  • poniżej 5 g/kg: sos pomidorowy, sos jogurtowy i majonezowy, deser twarożkowy,
  • poniżej 6 g/kg: sosy, kremy owocowe i warzywne, warzywa w zalewie, desery mleczne.
  • poniżej 10 g/kg: niskotłuszczowe serki topione, polewy owocowe, galaretki, dżemy,
  • poniżej 12,5 g/kg: niskotłuszczowe serki homogenizowane.
  • poniżej 20 g/kg: pasy warzywne,
  • poniżej 30 g/kg: sosy sałatkowe, majonez niskotłuszczowy.

Wskazówka: chcąc przygotować idealnie gładki sos, najpierw zmieszaj niewielką ilość ksantanu z olejem. Dopiero później połącz całość z mlekiem krowim lub roślinnym. W ten sposób uzyskasz sos o doskonałej konsystencji bez grudek i wykorzystania jajek, masła, czy śmietany.

Czy guma ksantanowa jest zdrowa?

  • utrudnia wchłanianie cholesterolu,
  • pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości,
  • pomaga zwalczyć nawyk podjadania niezdrowych łakoci między posiłkami.

Jako substancja zachowująca się w układzie pokarmowym jak błonnik spożywczy, guma ksantanowa pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na procesy trawienne. Usprawnia perystaltykę jelit i to w takim stopniu, że nadaje się do spożycia jako środek przeczyszczający.

Guma ksantanowa pomimo niespecjalnie przyjaznej nazwy to jeden z najlepszych naturalnych zagęszczaczy. Bogata w błonnik, niemalże pozbawiona tłuszczu podkreśla bogaty smak potraw. Co więcej, nadaje im przyjemną dla podniebienia, kremową konsystencję.

Guma ksantanowa w przemyśle spożywczym

Guma ksantanowa jest dodatkiem do żywności oznaczonym symbolem E415. To substancja zagęszczająca i emulgator, który zapobiega zbrylaniu się produktów oraz rozwarstwianiu emulsji, czyli oddzieleniu fazy tłuszczowej od wodnej. Żywność z dodatkiem gumy ksantanowej ma pożądaną konsystencję, jest odporna na działanie enzymów zmieniających właściwości produktów, a także na zmiany temperatury, podgrzewanie, zamrażanie i ponowne rozmrażanie. Substancja ta wykazuje swoje właściwości w środowisku kwasowym i zasadowym, co zwiększa możliwość jej wykorzystania. Guma ksantanowa w jedzeniu znajduje się w:

  • dżemach, marmoladach,
  • galaretkach,
  • deserach twarogowych,
  • kisielach,
  • napojach mlecznych,
  • musztardzie,
  • majonezie,
  • sosach,
  • żywności bezglutenowej,
  • słodyczach,
  • płatkach śniadaniowych,
  • polewach do ciast.

Guma ksantanowa w przemyśle spożywczym

Guma ksantanowa jest używana jako zagęstnik zastępujący np. mąkę czy skrobię ziemniaczaną w sosach. Coraz częściej służy do domowego przyrządzania fit-budyniów, serników, a przede wszystkim chleba, ciast i ciastek bezglutenowych.Guma ksantanowa w ciastach i w chlebie częściowo zastępuje cechy glutenu, nadaje wypiekom sprężystość i ciągliwość oraz zwiększając ich wyrastanie. Natomiast guma ksantanowa w lodach nie jest zalecana.

Jak używać gumy ksantanowej w wypiekach bezglutenowych

Guma ksantanowa, podobnie jak guma guar, sprawdza się świetnie w wypiekach bezglutenowych. Sprawia, że wypieki nie kruszą się, są miękkie i sprężyste. Jak używać gumy ksantanowej w pieczywie i ciastach bezglutenowych?

  • W ciastach 1/2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
  • W chlebie 1,5 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.
  • W pizzy 2 łyżeczki na 130 g mąki bezglutenowej.

Gdzie można kupić gumę ksantanową?

W stacjonarnych i internetowych sklepach z tzw. zdrową żywnością oraz w sklepach z chemią spożywczą i gospodarczą. Cena gumy ksantanowej wynosi od ok. 30 do ok. 80 zł za kilogram w zależności od producenta.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście