• Jagody Goji suszone 1000g

49.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 72 h
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
Kurier 14
Kurier za pobraniem 18
Dostępność Duża dostępność

Kupujesz więcej? Zapytaj o rabat ;-)

Owoce kolcowoju chińskiego, znane jako jagody goji, są nazywane „czerwonymi diamentami”. Kolcowój przybył do Europy z ojczystych Chin. Pochodzi z rodziny psiankowatych i w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe lub czerwone owoce.
 Chińczycy oddają hołd jagodom goji w trakcie kilkudniowego festynu ku czci rośliny. W tamtejszej medycynie owoce kolcowoju są dodawane niemal do każdego leku. 
Zgodnie z jedną z legend, ok. roku 800 n.e., w pobliżu jednej ze świątyń buddyjskich wykopano studnię. Ściany świątyni porastały pnącza jagody goji, których dojrzałe owoce wpadały do studni, z której mnisi czerpali wodę. Co najistotniejsze jednak, mnisi cieszyli się nadzwyczaj dobrym zdrowiem i nawet w starczym wieku nie mieli siwych włosów, ani ubytków w uzębieniu. Uznali, że zawdzięczają to dojrzałym owocom jagód goji i tym odkryciem, podzielili się z chińskimi zielarzami. 
Jagody goji są naturalnym źródłem białka, które zawiera 18 cennych aminokwasów. Oprócz tego w skład owoców wchodzą: nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 oraz witaminy: C, B i E. W skład owoców goji wchodzą także minerały, jak wapń, żelazo, cynk, selen, fosfor i inne. Stanowią także bogactwo karotenoidów, polifenoli (zwłaszcza flawonoidów).  Za najcenniejsze związki w składzie jagód uważa się przeciwutleniacze.
W chińskiej kuchni wykorzystuje się owoce i korzeń krzewu, a w medycynie zazwyczaj jagody. 
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście