
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Koper włoski ziarno - 50g


Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 12.9 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Do czego stosować?
Nasiona kopru można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Doskonale nadają się do aromatyzowania wieprzowiny oraz dań z ryb. Przyjemnym, anyżkowy smak ziaren sprawia, że z powodzeniem możemy dodać je do wypieku domowego pieczywa. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ziaren do bigosu i różnego rodzaju kiszonek. Możesz także przygotować z nasion napar. Wystarczy rozgnieść łyżeczkę ziaren i zalać je ½ szklanki gorącej wody. Taką miksturę należy zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie herbatka jest gotowa do picia.
Koper ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i włoskiej, w sosach do ryb i w połączeniu z majonezem. Przyprawia się nim pieczenie wieprzowe i kiełbaski.
W Anglii koper jest nieodłączną przyprawą dań rybnych. Dodaje się go też do pieczywa, ciast i słodyczy.
Wartości odżywcze bulwy kopru włoskiego w 100 g:
Wartość energetyczna - 31 kcal
Białko ogółem - 1.24 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 7.30 g (w tym cukry proste 3.93)
Błonnik - 3.1 g
Witaminy
Witamina C – 12.0 mg
Tiamina – 0.010 mg
Ryboflawina – 0.032 mg
Niacyna - 0.640 mg
Witamina B6 - 0.047 mg
Kwas foliowy - 27 µg
Witamina A – 963 IU
Witamina E – 0.58 mg
Witamina K - 62.8 µg
Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo - 0.73 mg
Magnez - 17 mg
Fosfor - 50 mg
Potas - 414 mg
Sód – 52 mg
Cynk - 0.20 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
- Producenci