• Koper włoski ziarno - 50g

4.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 12.9
Paczkomat InPost 12.9
Kurier 14.9
Kurier POBRANIE 19
Dostępność Duża dostępność

Do czego stosować?

Nasiona kopru można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Doskonale nadają się do aromatyzowania wieprzowiny oraz dań z ryb. Przyjemnym, anyżkowy smak ziaren sprawia, że z powodzeniem możemy dodać je do wypieku domowego pieczywa. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ziaren do bigosu i różnego rodzaju kiszonek. Możesz także przygotować z nasion napar. Wystarczy rozgnieść łyżeczkę ziaren i zalać je ½ szklanki gorącej wody. Taką miksturę należy zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie herbatka jest gotowa do picia.

Koper ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i włoskiej, w sosach do ryb i w połączeniu z majonezem. Przyprawia się nim pieczenie wieprzowe i kiełbaski.

W Anglii koper jest nieodłączną przyprawą dań rybnych. Dodaje się go też do pieczywa, ciast i słodyczy.


Wartości odżywcze bulwy kopru włoskiego w 100 g:
Wartość energetyczna - 31 kcal
Białko ogółem - 1.24 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 7.30 g (w tym cukry proste 3.93)
Błonnik - 3.1 g

Witaminy
Witamina C – 12.0 mg
Tiamina – 0.010 mg
Ryboflawina – 0.032 mg
Niacyna - 0.640 mg
Witamina B6  - 0.047 mg
Kwas foliowy -  27 µg
Witamina A – 963 IU
Witamina E – 0.58 mg
Witamina K - 62.8 µg

Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo - 0.73 mg 
Magnez - 17 mg
Fosfor - 50 mg 
Potas - 414 mg
Sód – 52 mg 
Cynk - 0.20 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście