• Kwas chlebowy Nikola 2L DEKA

Kwas chlebowy jest znany nie tylko ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Ma oryginalny, słodko-kwaśny smak, przeplatany nutką goryczki. Ma bursztynowy kolor oraz specyficzny zapach drożdży i chleba.

9.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 24h 15
Kurier InPost POBRANIE 16
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Kwas chlebowy Nikola powstaje w wyniku żywej fermentacji chleba. Został wyprodukowany przez największego w Rosji producenta kwasu chlebowego - browar DEKA.

Kwas chlebowy jest znany nie tylko ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Ma oryginalny, słodko-kwaśny smak, przeplatany nutką goryczki. Ma bursztynowy kolor oraz specyficzny zapach drożdży i chleba.

Jego właściwości zdrowotne wynikają przede wszystkim z tego, że kwas chlebowy jest probiotykiem. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. Pomocny u osób, które zmagają się ze schorzeniami jelitowymi takimi jak nadkwasota i uporczywe wzdęcia. Wykazuje też właściwości oczyszczające organizm.

Kwas chlebowy jest źródłem cynku i selenu oraz witamin z grupy B, witaminy C i E. Witaminy z grupy B maja pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne człowieka oraz regulują procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Witamina E nazywana jest "witaminą młodości" ponieważ jest mocnym przeciwutleniaczem, związkiem zwalczającym wolne rodniki w organizmie. Witamina C wspiera odporność organizmu. Selen usprawnia funkcjonowanie enzymów, chroni komórki przed wolnymi rodnikami i wszelkimi toksynami. Jest konieczny dla prawidłowej pracy tarczycy. Cynk ma szczególne znaczenie dla zdrowia naszych włosów, skóry i paznokci. Reguluje stężenie wit. A, wspiera zdrowie kości.

Zdrowotne właściwości kwasu chlebowego najbardziej cenione są u naszych wschodnich sąsiadów. Na jego bazie powstaje wiele tradycyjnych potraw, między innymi rosyjski chłodnik zwany okroszką, a także mołdawska zupa czorba.

ZASTOSOWANIE

Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Doskonale smakuje schłodzony. Można go używać jako bazy zup, sosów i gulaszów.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w temperaturze od 5°C do 20°C.

SKŁAD

woda, cukier, słód żytni, słód jęczmienny, mąka żytnia, drożdże

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • Wartość odżywcza w 100ml
  • Wartość energetyczna 170kJ/40kcal
  • Tłuszcz 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
  • Węglowodany 7g w tym cukry 7g
  • Białko 0g
  • Sól 0g

ALERGENY

żyto, jęczmień

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście