• Kwas cytrynowy jednowodny E330 1kg

30.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 12.9
Paczkomat InPost 12.9
Kurier 14.9
Kurier POBRANIE 19
Dostępność Duża dostępność
<h3>Jak używać kwasku cytrynowego w kuchni?</h3>
<p>Jest to powszechny dodatek używany w celu zakwaszania potraw i różnego rodzaju przetworów. Może również świetnie zastąpić sok z cytryny. W tym celu należy go połączyć z wodą. Stanowi niezastąpiony składnik domowych konfitur, dżemów, deserów. Używany jest nie tylko do słodkich, ale także wytrawnych potraw. Możesz wykorzystać go do regulowania kwasowości sałatek. Świetnie komponuje się z warzywami i owocami, które dzięki niemu zachowują swój naturalny kolor i nie ciemnieją. Kwasek cytrynowy może przydać się także podczas gotowania zup oraz produkcji domowych soków.</p>
<h3>Inne zastosowanie</h3>
<p>Kwasek cytrynowy znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący i stabilizujący. Wykorzystuje się go do produkcji napojów, soków, win, owoców kandyzowanych. Zapobiega ciemnieniu i działa zakwaszająco. Wchodzi w reakcję z jonami metali, więc wykorzystywany jest także jako stabilizator olejów. Kwasek cytrynowy znajduje zastosowanie także w przemyśle metalurgicznym jako środek czyszczący przed spawaniem lub nakładaniem powłok ochronnych. Służy także do usuwania z aparatury laboratoryjnej kamienia mlecznego, osadu z białka, tłuszczu, soli mineralnych. Dlatego też jest cenioną substancją w przemyśle mleczarskim. Docenia go także przemysł farmakologiczny. Jest środkiem dodawanym do tabletek, wywołującym efekt musowania. Kwasek cytrynowy znajduje także zastosowanie w gospodarstwie domowych. Można go wykorzystać jako odkamieniacz oraz środek czyszczący. Funkcja kwasku cytrynowego w kosmetyce jest nieoceniona z uwagi na właściwości rozjaśniające. Stanowi składnik wielu kremów, płukanek do włosów, wybielaczy do paznokci. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże ilości kwasku cytrynowego nakładane na twarz spowodują podrażnienie i nadmierne łuszczenie się naskórka. Kwasek cytrynowy może także wywoływać podrażnienie oczu, dlatego też należy używać go zewnętrznie z dużą ostrożnością.</p><br><p>Wzór chemiczny C6H8O7•H2O</p>
<p>Gatunek: dla przemysłu spożywczego.</p>
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście
  • Sklep zamknięty

Sklep został tymczasowo deaktywowany, prosimy spróbować za kilka dni.