-
Łuska babki jajowatej 200g


Łuski babki jajowatej stosowane są głównie, jako bogate źródło błonnika. Zawierają dużo związków śluzowych i stanowią 10-15% łupiny nasiennej. W momencie, gdy łuski zetkną się z wodą, pęcznieją.
Wysyłka w ciągu | 48 h |
Cena przesyłki | 13 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Dziękuję za wsparcie!
Zostaw telefon |
Babka jajowata lubi słoneczne i dobrze nawodnione tereny. Pochodzi z Wysp Kanaryjskich i Hiszpanii, natomiast uprawia się ją w Brazylii, USA i Indiach. W Polsce bardzo często spotykana na polach i łąkach. Jej liście są charakterystyczne, mają lancetowaty kształt i delikatne owłosienie.
Kwiaty są jasno zielonożółte i drobniutkie. Owocem babki jest torebka, która zawiera małe, jasnobrunatne nasiona. To właśnie te nasiona są najcenniejsze, ponieważ ich łupinka jest bogata w związki śluzowe, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Łuski babki jajowatej stosowane są głównie, jako bogate źródło błonnika. Zawierają dużo związków śluzowych i stanowią 10-15% łupiny nasiennej. W momencie, gdy łuski zetkną się z wodą, pęcznieją.
Rola błonnika w organizmie:
-przyspieszenie oczyszczenia organizmu z resztek pokarmowych
-pozytywny wpływ na rozwój prawidłowej mikroflory jelit
-pomoc w oczyszczeniu organizmu z toksyn i metali ciężkich