• Mak niebieski ziarno 1000g

Mak niebieski to niedoceniana skarbnica cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. W 100 g maku znajduje się ponad 40 g tłuszczów, głównie pożądanych tłuszczów nienasyconych. Na podstawie danych tabelarycznych w nasionkach maku znajduje się blisko 25 g kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA.

22.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 15
Kurier POBRANIE 20
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Mak niebieski ziarna - skąd pochodzi i czym jest?

Mak niebieski to nasza rodzima roślina, naturalnie występująca w całej Europie. Czerwone  kwiaty maku przyozdabiają łąki, pola i parki. W kuchni polskiej małe nasionka tej rośliny wykorzystywane są od wieków. Popularniejsza jest odmiana niebieska, ale do tradycyjnych rogali świętomarcińskich oraz innych słodkich wypieków stosuje się mak biały. 

Mak wykorzystywany był również w medycynie ludowej, jak lek na bóle i bezsenność . Opium pozyskiwane z tej rośliny do tej pory stosowane jest przy wytwarzaniu silnych leków uspokajających oraz przeciwbólowych. Nie mniej mak niebieski wykorzystywany w kuchni różni się składem od maku leczniczego i nie zawiera tak silnie działających substancji uzależniających. Jest bezpieczny w stosowaniu.

Właściwości odżywcze maku niebieskiego

Mak niebieski to niedoceniana skarbnica cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. W 100 g maku znajduje się ponad 40 g tłuszczów, głównie pożądanych tłuszczów nienasyconych. Na podstawie danych tabelarycznych w nasionkach maku  znajduje się blisko 25 g kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA. Należą one od niezębnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które m.in. wpływają na nasz układ odpornościowy i regulują stężenie wolnych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu we krwi.

Mogą wpływać na zredukowanie poziomu cholesterolu frakcji LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu udziały frakcji HDL. Ponadto wykazano, że niedobór kwasów należących do tej grupy wiąże się ze zwiększoną  skłonności na infekcje i stany zapalne w organizmie.

Co ciekawe białko zawarte w maku wykazuje bardzo wysoką jakość. Posiada niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Wynik aminokwasów 100 lub wyższy wskazuje na kompletne lub wysokiej jakości białko, a mak posiada wynik 104. Dla lepszego obrazu porównania jaja mają wynik 136, a groszek zielony - 84. 

Mak niebieski to również bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Dzienne zalecane spożycie tego rodzaju substancji dla osoby dorosłej waha się od 25 do 40 g na dobę. W 100 g ziarenek maku znajduje się go nawet do 20 g.

Wiele publikacji naukowych potwierdza znaczne ilości korzyści zdrowotnych związane z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego w diecie. Są to przede wszystkim:

  • regulacja pracy układu pokarmowego,
  • obniżanie poziomu cholesterolu,
  • może chronić przed wchłanianiem metali ciężkich z pożywienia,
  • zapobieganie zaparciom oraz biegunkom,
  • zmniejszanie apetytu (błonnik daje uczucie sytości),
  • mniejsze ryzyko wystąpienia raka jelita grubego,
  • wpływa na florę bakteryjną jelit,
  • spowalnianie wchłaniania cukrów prostych z jelit do krwi.

 

Z pośród witamin, jakie wyróżnić można w maku niebieskim na wzmiankę zasługuje witamina B6 oraz witamina E. Ponadto te małe ziarenka charakteryzują się jednak szczególnie dużą zawartością makro- i mikroelementów. Według danych tabelarycznych, mak może stanowić wspaniałe źródło wapnia (1400 mg/ 100 g) i manganu (6,7 mg/ 100 g). Ponadto zawiera również żelazo, fosfor, miedź, cynk i magnez. Biorąc to wszystko pod uwagę można śmiało przypuszczać, że włączenie maku do diety wpływa korzystnie na stan układu krwionośnego, mięśniowego i nerwowego.

Czy mak niebieski pomaga na bezsenność?

W medycynie naturalnej mak przez lata uznawany był za niezwykle skuteczny środek  na leczenie bezsenności i problemów ze snem. Wiedza ta opierała się jednak na popularnego w tamtych czasach maku lekarskiego. Rzeczywiście nasiona te zawierają wysokie stężenia substancji mogących działać uspokajająco, nawet otumaniając na układ nerwowy. Aktualnie jednak w kuchni używana jest inna odmian maku, które zawierają dużo mniej potencjalnie uzależniających substancji chemicznych. Z tego powodu zwykły mak niebieski nie odgrywa aż tak dużej roli w leczeniu bezsenności.

image

Waga netto opakowania: 1000g


Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia