• Mąka z ciecierzycy 1000g

Ciecierzyca, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe, stanowi wspaniałe źródło cennych fitoskładników odżywczych. Wyróżnić w niej można przede wszystkim duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów złożonych.

10.29
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 48 za pobraniem 15
Kurier 24h 15
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Mąka z ciecierzycy już od stuleci jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej, bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Jednakże z każdym rokiem zyskuje ona coraz większą popularność wśród osób, które dbają o zdrowie swoje i swoich bliskich.

Wspomniany produkt w dużej części przypadków produkowany jest z suchych ziaren ciecierzycy. Należy do tej samej rodziny roślin strączkowych co fasola i soja. Swoim wyglądem w pierwszej kolejności może przypominać nasiona grochu. Dlatego też, przez wielu nazywana jest błędnie grochem włoskim. Współcześnie ciecierzyca jest dość łatwo dostępnym produktem, ale tak naprawdę pochodzi ona z regionu Azji Zachodniej. Indie uznaje się za największego producenta na świecie niniejszej rośliny. 

Niemniej jednak, w Polsce również możemy odnaleźć nieliczne uprawy ciecierzycy. Należy jednak pamiętać, że jest ona ciepłolubna. W związku z tym, wymaga ona szczególnych warunków do wzrostu. Obecnie możemy rozpoznać kilka gatunków ciecierzycy. W Europie najczęściej wykorzystywana jest odmiana o nazwie „kabula”, odznaczająca się kremowym zabarwieniem i dużymi ziarenkami.

Czy się różni mąka z ciecierzycy od innych mąk?

Mąka z ciecierzycy znacznie różni się od typowej mąki zbożowej, mąki kukurydzianej, czy tej pozyskiwanej z różnych orzechów (czy migdałów). Jest znacznie gęstsza, czyli w podobnej objętości szklanka mąki z ciecierzycy będzie ważyć więcej niż mąka pszenna. Ponadto posiada zbitą strukturę. 

Surowa mąka z nasion ciecierzycy charakteryzuje się specyficznym i dla niektórych nieprzyjemny zapach. Jednak na szczęście, podczas procesów obróbki cieplnej staje się ona całkowicie bezwonna, a jej smak niezwykle delikatny. Na rynku dostępne są dwa rodzaje mąki z ciecierzycy: pierwszy z nich otrzymywany ze zmielenie wysuszonych ziaren niniejszej rośliny strączkowej. Drugi rodzaj powstaje ze wcześniej uprażonych nasion ciecierzycy. W związku z tym możliwe staje się usunięcie nieprzyjemnej goryczki oraz charakterystycznego zapachu.

Wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe, stanowi wspaniałe źródło cennych fitoskładników odżywczych. Wyróżnić w niej można przede wszystkim duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów złożonych. Co więcej, jest ona świetnym źródłem błonnika pokarmowego. 

W dodatku, ciecierzyca jest również skarbnicą wartościowych witamin i minerałów. Jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości witaminy A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witaminy C, E oraz K. Dodatkowo, w niewielkich nasionkach ciecierzycy oraz mąki z niej wytwarzanej znaleźć możemy duże ilości cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia oraz żelaza.

Zastosowanie mąki z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy posiada szerokie zastosowanie. Chociaż nie zawiera glutenu, jest ona w stanie nadać przygotowywanym przez nas wypiekom elastyczności. W większości przypadków warto łączyć ją z innymi mąkami (najlepiej pełnoziarnistymi) w stosunku 1:1. Dzięki temu, będziemy w stanie uzyskać lżejszą konsystencję. A jak możemy wykorzystać mąkę z cieciorki w naszej codziennej kuchni?

Po pierwsze: podczas przygotowywania pełnowartościowych omletów lub naleśników;

Po drugie: podczas wypieku pysznym muffinek oraz ciasteczek zbożowych;

Po trzecie: podczas zagęszczania pełnych warzyw zup oraz przygotowywania smacznych kotletów wegańskich.

Co ciekawe, mąkę z ciecierzycy można wykorzystać także podczas sporządzania domowych kosmetyków. W połączeniu z miodem, w kilka chwil stworzy rozświetlającą maseczkę, która nada naszej skórze elastyczności.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście