• Mieszanka na wypiek - Chleb baltonowski 500g

Gotowa mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego została starannie przygotowana z mąki pszennej typ 750 i mąki żytniej typ 720. Ponadto mieszanka zawiera dodatek suchego zakwasu żytniego oraz soli.

6.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 48 za pobraniem 15
Kurier 24h 15
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego 500g

Gotowa mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego została starannie przygotowana z mąki pszennej typ 750 i mąki żytniej typ 720. Ponadto mieszanka zawiera dodatek suchego zakwasu żytniego oraz soli.

Z czego powstaje i co to jest mieszanka chlebowa?

Gotowe mieszanki chlebowe to starannie dobrane w odpowiednich proporcjach różne rodzaje mąk, z dodatkiem suchego zakwasu oraz soli. Tak przygotowane mieszanki służą do wypieku chleba w warunkach domowych. 

Zaledwie co jeszcze potrzebujesz przygotować to woda i drożdże (około 7,5g suchych lub 15g świeżych), rozgrzany piekarnik (albo maszyna do pieczenia chleba) a pyszny, sprężysty w środku ze złocistą chrupiącą skórką na wierzchu chleb będzie gotowy w kilka chwil. 

Oczywiście do mieszanek chlebowych można również dodać ulubiona ziarna i pestki. Mogą to być pestki dyni, nasiona słonecznika, czarnuszka, siemię lniane, mak lub inne.

Do przygotowania mieszanki została użyta mąka pszenna nie zawierająca żadnych dodatków np. spulchniaczy czy polepszaczy smaku. Mąka chlebowa typ 750 cechuje gładka struktura, o białej barwie z odcieniami żółtymi. Świetnie nadaje się do wypieku pieczywa pszennego i mieszanego. Polecana jest również do zagęszczania sosów i przygotowywania zasmażek. Mąka pszenna to jeden z bardziej popularnych rodzajów mąki, który otrzymuje się ze zmielonego ziarna pszenicy. 

Istnieje dużo typów mąki pszennej – im niższy numer tym mąka jest delikatniejsza i jaśniejsza. Pochodzą z wewnętrznej części ziarna, czyli bielma (bywają nazywane mąkami bielmowymi). Ciemniejsze mąki, czyli tzw. razowe oprócz bielma zawierają części okrywy nasion – bogatsze są w sole mineralne. W pszenicy znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę D, E, K i PP, a także składniki mineralne – sód, potas, magnez, siarkę i żelazo.

Drugim składnikiem mieszanki baltonowskiej jest mąka żytnia. Żyto, z którego jest produkowana mąka żytnia jest bogate w naturalne składniki, takie jak:sód, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fluor i kwas foliowy. Należy do tak zwanego zboża twardego i ma bardziej zdecydowany smak od pszenicy.  Żytnie pieczywo polecane jest w dietach, ponieważ może ono być ważnym źródłem witamin z grupy B i minerałów. Węglowodany w pieczywie żytnim składają się głównie z węglowodanów złożonych, więc uwalniają się do krwi powoli i stopniowo. Dzięki temu zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Dodatek mąki żytniej w mieszance obniża indeks glikemiczny gotowego produktu jakim jest chleb.

Za sprawą bogatej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, włączenie do zrównoważonej diety produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych, na bazie suchego zakwasu żytniego jest w stanie wywrzeć pozytywny efekt na zdrowie i samopoczucie człowieka. 

Trzeba pamiętać jak ważne miejsce w diecie człowieka zajmują witaminy z grupy B. To właśnie one odpowiedzialne są za wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Przyczyniają się między innymi do zwiększenia odporności na stres, jak również podniesienia zdolności do długotrwałej koncentracji i efektywniejszego zapamiętywania.

Rzeczone witaminy znajdują się w suchym zakwasie żytnim, jak również w produktach wytwarzanych na jego bazie. Oprócz wyżej wymienionych korzyści należy wspomnieć o błonniku pokarmowym. Wypieki na bazie zakwasu żytniego posiadają zazwyczaj większą ilość błonnika. Odpowiada on za utrzymanie długotrwałego uczucia sytości po spożytym posiłku, co przekłada się na zmniejszoną ochotę na podjadanie przekąsek pomiędzy posiłkami. Dodatkowo suchy zakwas żytni ma działanie probiotyczne, czyli wzbogacające naszą florę jelitową.

 

Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego - czy uczula? Przeciwwskazania do spożycia.

Mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego nie może być spożywana przez osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu ze względu na zawartość tego białka w mąkach użytych do mieszanki baltonowskiej.

 

SKŁAD: 

60% mąka pszenna typ 750, 25% mąka żytnia typ 720, 13,4% eko suszony zakwas żytni (bio mąka żytnia typ 720, woda), sól

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna 1498kJ/354kcal

Tłuszcz 1,53g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,17g

Węglowodany 69,26g

w tym cukry 1,38g

Błonnik 11,25g

Białko 10,23g

Sól 8,16g

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia