
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Migdały prażone solone 500g
Nowość




Symbol:
mig-pra-sol-500g
Nasiona migdałowca (migdały) chociaż w rzeczywistości nimi nie są, przez wielu określane są „królem orzechów”. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości cennych dla zdrowia minerałów, witamin i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
26.00
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 12.9 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Migdały i ich właściwości zdrowotne
Migdały dzięki swoim niezwykłym wartościom prozdrowotnym znane są na całym świecie jako smaczna i zdrowa przekąska. Nie tylko dzięki doskonałemu smakowi, ale przede wszystkim wysokiej gęstości cennych dla zdrowia składników odżywczych zyskały na dużej popularności.
Migdał co to jest?
Nasiona migdałowca (migdały) chociaż w rzeczywistości nimi nie są, przez wielu określane są „królem orzechów”. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości cennych dla zdrowia minerałów, witamin i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Migdały odznaczają się lekko maślanym, słodkawym smakiem. Nasiona z zewnątrz pokryte są cienką, brązową skórką o gorzkawym smaku. W środku przybierają charakterystyczny kolor kości słoniowej.
Z migdałów często produkuje się mąkę migdałową, która cieszy się szczególnym uznaniem u osób przestrzegające zasad diety niskowęglowodanowej, bezglutenowej czy też diety ketogenicznej. Dodatkowo z nasion migdałowca produkuje się specjalną pastę migdałową o wyjątkowych wartościach odżywczych.
Migdały prażone z solą - jak jeść? I czy ich nadmiar może nam zaszkodzić?
Z powodu dużej wartości energetycznej (693 kcal/ 100 g), spożywanie migdałów w większych ilościach może przyczynić się do przyrostu masy ciała. Ponadto prażone migdały mogą zawierać dodatek soli, która w nadmiarze nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Wszystko zależy od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej i przyzwyczajeń żywieniowych.
Migdały prażone solone można spożywać na wiele różnych sposobów: na surowo, w formie przekąski pomiędzy posiłkami, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub świeżych owoców. Na ciepło, w roli smacznego dodatku do domowych ciasteczek np. owsianych.
Właściwości odżywcze i ich wpływ na nasze zdrowie?
Badania naukowe przedstawiają migdały jako doskonałe źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Co więcej odznaczają się one również wysoką gęstością odżywczą, ponieważ bogate są w witaminy, minerały i fitosubstancje. Regularne spożywanie migdałów (w połączeniu ze zdrowym odżywianiem oraz regularną aktywnością fizyczną) jest w stanie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca i układu krwionośnego.
Co więcej, są one również cennym źródłem flawonoidów, które pomocne są w walce z problemem nadciśnienia . Za sprawą witaminy E, wprowadzenie migdałów do swojego codziennego jadłospisu przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Warto również pamiętać, iż nasiona migdałowca mogą także wpłynąć na:
- poprawę wrażliwości komórek na insulinę,
- usprawnienie procesu odchudzania,
- zwiększenie odporności na stres,
- poprawienie zdolności do koncentracji,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji,
- poprawę wydolności mięśni,
- wzmocnienie i poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.
Wartość odżywcza - witaminy i minerały
Migdały to istna skarbnica witamin. Znaleźć w nich można między innymi witaminy z grupy B, takie jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz witamina B6. Oprócz tego, migdały są w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenną dla zdrowia naszej skóry witaminę E oraz niezbędną dla utrzymania prawidłowej odporności witaminę A. Ponadto migdały są w stanie dostarczyć sporą dawkę energii, dzięki witaminom z grupy B - poprawić funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona migdałowca to również niezbędne dla organizmu minerały, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, sodu, cynku oraz fosforu.
SKŁAD: migdały prażone (97%), sól (3%)
- Producenci