• Miód gryczany 1000g

Miód gryczany łatwo odróżnić od innych miodów. Krystalizuje się powoli. Jego smak, choć nie każdemu może przypaść do gustu, zyskuje także swoje grono zwolenników. Podobnie jak inne miody zawiera dużo fruktozy, czyli owocowego cukru.

39.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 72 h
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
Kurier 14
Kurier za pobraniem 18
Dostępność Duża dostępność

Kupujesz więcej? Zapytaj o rabat ;-)

Miód gryczany 1000g

Charakteryzuje się wyrazistą ciemnoherbacianą lub brunatną barwą i wyrazistym, piekącym smakiem. Miód gryczany łatwo odróżnić od innych miodów. Krystalizuje się powoli. Jego smak, choć nie każdemu może przypaść do gustu, zyskuje także swoje grono zwolenników. Podobnie jak inne miody zawiera dużo fruktozy, czyli owocowego cukru. Prócz tego w jego składzie obecne są składniki, jakie możemy również znaleźć w kwiatach gryki – magnez, żelazo, fosfor, miedź, bor i wiele innych biopierwiastków.
Miód gryczany zawiera spore ilości aminokwasów (w tym glutaminy), bogaty jest również w enzymy. Warto po niego sięgnąć w okresach wyczerpania, kiedy organizm wymaga odnowy i wzmocnienia.


W odróżnieniu od pozostałych miodów, miód gryczany jestźródłem cennej rutyny, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Związek ten pomaga też przyspieszyć gojenie ran. Miód gryczany nadaje się do słodzenia herbaty, a nawet kawy. Jednak jego smak i zapach sprawiają, że nie przepadają za nim dzieci, choć jest to na pewno miód bardzo wartościowy, który warto włączać również do diety najmłodszych.
Odżywcze właściwości tego miodu wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym.

Zawartość rutyny wspiera wchłanialność witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, potrzebnym zwłaszcza skórze starzejącej się. Receptury na domowe maseczki i peelingi do twarzy oraz odżywki do włosów często uwzględniają w swym składzie właśnie miód gryczany.


Kulinarne zastosowanie miodu gryczanego:

  • alternatywa dla cukru
  • do słodzenia kawy
  • do słodzenia herbaty
  • dodatek do owsianki, musli

SKŁAD / WARTOŚCI ODŻYWCZE

Składniki: Miód  gryczany

image

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

STOSOWANIE

Miód należy stosować regularnie. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.

 
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście