-
Miód lipowy 1000g




Miód lipowy jest produkowany przez pszczoły i pozyskiwany z nektarujących kwiatów lipy, przeważnie drobnolistnej. Jest ceniony ze względu na swój smak i wysoką jakość. Pozostając w stanie płynnym cechuje się odcieniami od zielonkawo-żółtych po jasno-bursztynowe.
Wysyłka w ciągu | 48 h |
Cena przesyłki | 13 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Dziękuję za wsparcie!
Zostaw telefon |
Miód lipowy 1000g - Polski Produkt
Miód lipowy jest produkowany przez pszczoły i pozyskiwany z nektarujących kwiatów lipy, przeważnie drobnolistnej. Jest ceniony ze względu na swój smak i wysoką jakość. Pozostając w stanie płynnym cechuje się odcieniami od zielonkawo-żółtych po jasno-bursztynowe. Kiedy już się skrystalizuje zmienia barwę, która oscyluje wokół koloru biało-żółtego lub złocistego.
Smak miodu lipowego jest dość charakterystyczny – lekko gorzki, ostry, ale urzekający delikatnym zapachem kwiatów lipy.
Swoje cenne właściwości miód lipowy zawdzięcza związkom obecnym w kwiatach lipy – olejkom eterycznym, flawonoidom, garbnikom i enzymom. W medycynie naturalnej ten rodzaj miodu często polecany jest w przypadku przeziębienia.
Ze względu na różnorodność składników zawartych w miodzie lipowym, znajduje on szerokie zastosowanie zarówno na polu zdrowego odżywiania, jak i w lecznictwie.
Miód ten można spożywać rozpuszczony w ciepłej herbacie albo mleku. Warto pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, gdyż wysoka temperatura może pozbawić miód cennych właściwości.
Dobre rezultaty niesie spożywanie miodu lipowego rozpuszczonego w lipowym naparze, malinowym syropie, albo sokiem z cytryny lub mlekiem.
SKŁAD / WARTOŚCI ODŻYWCZE
Składniki: Miód lipowy
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
STOSOWANIE
Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g. Miód spożywać można z pieczywem, dodawać do ciepłej (nie gorącej) herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.
Udowodniono jednak, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.