• Miód manuka 500g 12+

148.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 72 h
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
Kurier 14
Kurier za pobraniem 18
Dostępność Mało

Kupujesz więcej? Zapytaj o rabat ;-)

Miód Manuka powstaje z nektaru kwiatów rośliny rosnącej w Nowej Zelandii. Spośród innych gatunków miodów wyróżnia się zawartością związku zwanego metyloglioksalem, który wykazuje silne właściwości antybakteryjne. Z tego względu miód manuka jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, infekcji bakteryjnych oraz problemów skórnych.
Czym kierować się przy wyborze miodu manuka?
Dostępne na rynku miody manuka są oznaczane przez producentów najczęściej skrótami UMF/NPA/MGO. Oznaczenie to zostało utworzone przez organizację UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), która bada każdą partię miodu i nadaje jej oryginalny czynnik UMF®, w zależności od jego wykrytej siły antybakteryjnej. Oznaczanie to jest więc sprawdzoną informacją dla konsumentów o antybakteryjnych właściwościach wybieranego miodu.
Oznaczenia miodu manuka stosowane w określaniu jego antybakteryjnych właściwości:
UMF 5+ (niska siła miodu) UMF 8+ (niska siła miodu – przeznaczony dla dzieci) UMF 10+ (średnia siła miodu) UMF 15+ (wysoka siła miodu) UMF 20+ (najwyższa siła miodu)
Oznaczenie KFactor określa stężenie pyłku kwiatowego krzewu Manuka, zawartego w miodzie, badanego z użyciem atomowego rezonansu magnetycznego.
Wartość MGO i UMF jest przeliczana i przyjmuje się dla UMF16+ odpowiednio 548+ MGO.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście