• Mleko kokosowe wegetariańskie 250g w proszku

Mleko kokosowe w proszku powstaje ze świeżych kokosów. Zawiera duże ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Mleko kokosowe posiada kremową konsystencję, jasny kolor i orzechowy smak.

22.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 15
Kurier POBRANIE 20
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Co warto wiedzieć na temat ekstraktu z kokosa w proszku?

Ekstrakt z kokosa w proszku to wyjątkowy produkt marki VIVIO, który stworzony został z myślą o miłośnikach kuchni wegańskiej. Jego formuła opracowana została w oparciu o najwyższej jakości, naturalne składniki. Dlatego też, wyróżnia się ona dobrą tolerancją przez organizm człowieka. Skład niniejszego produktu jest niezwykle prosty. Znajduje się w nim wyłącznie sproszkowane mleko kokosowe, maltodekstryna pochodząca z tapioki oraz guma akacjowa (która odpowiada za dostarczenie dodatkowych ilości cennego błonnika). Ekstrakt z kokosa w proszku jest łatwy z zastosowaniu, a ponadto wyróżnia go niezwykle przyjemny smak i aromat. Wszystko to za sprawą mleka pozyskiwanego z orzechów palmy kokosowej.

Mleko kokosowe pozyskiwane jest z połączenia miąższu kokosa z wodą. Co ciekawe, produkt ten nie występuje naturalnie w przyrodzie i często mylony jest z bogatą w elektrolity wodą kokosową, która znajduje się we wnętrzu orzechów palmy kokosowej. Niniejszy produkt pozyskiwany jest wyłącznie z dojrzałych owoców, które odznaczają się wysokim stopniem nawodnienia. Palma kokosowa, z której otrzymywany jest cenny miąższ, jest drzewem charakterystycznym dla regionów tropikalnych. Zazwyczaj spotkać ją możemy u wybrzeży słonecznych plaż, ze szczególnym uwzględnieniem Wysp Pacyfiku oraz terenów Europy Południowej. Warto wiedzieć, iż orzech kokosowy stanowi ważny element pożywienia mieszkańców tropikalnych wysp. Szczególnie doceniają oni właściwości wody kokosowej, która jest skarbnicą cennych elektrolitów, niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia, nawet w czasie najbardziej upalnych dni. Podobnie jak woda kokosowa, tak i mleko kokosowe zawiera w sobie bogaty zestaw wartościowych składników odżywczych. W tym miejscu należy wyróżnić średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które od lat wzbudzają ogromne zainteresowanie w gronie dietetyków i znawców zdrowego odżywiania. Co ciekawe, mleko kokosowe jest również w stanie zapewnić nam dowóz licznych minerałów. Niniejszy produkt jest bogaty zarówno w potas, wapń, jak i żelazo. Dodatkowo, znajdziemy w nim spore ilości witaminy C.

Kolejnym składnikiem ekstraktu z kokosa w proszku jest maltodekstryna, pozyskiwana z ziaren tapioki. Niniejszy składnik stosowany jest w przemyśle spożywczym na szeroką skalę. Występuje ona pod postacią białego proszku, a w kontakcie z wodą zamienia się w lepką masę. To właśnie dzięki niej mleko kokosowe posiada tak aksamitną konsystencję. Warto także wiedzieć, iż maltodekstryna stanowi wyłącznie 2% składu ekstraktu z kokosa. W takich ilościach jest ona bezpieczna dla zdrowia.

Zaledwie 1% ekstraktu z kokosa stanowi także guma akacjowa. Niniejszy składnik od lat jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Odpowiada on za nadawanie gęstości produktom. Co ciekawe, jest on także źródłem błonnika rozpuszczalnego, czyli składnika, który wykazuje wysoce pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Połączenie powyższych elementów sprawia, że ekstrakt z kokosa w proszku jest nie tylko smaczny, ale także pełen wartościowych składników odżywczych.

Ekstrakt z kokosa – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Mleko kokosowe znane jest przede wszystkim z zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych z grupy MCT. Dlatego też, wprowadzenie ekstraktu z kokosa do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Nasycone kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe są inaczej metabolizowane przez organizm człowieka. Trafiają one bezpośrednio do wątroby, gdzie zamieniane są w energię niezbędną do codziennego funkcjonowania. Dlatego też, mleko kokosowe znajduje ważne miejsce w diecie sportowców i osób, które dbają o smukły wygląd sylwetki.

Warto także wiedzieć, że mleko kokosowe w proszku jest źródłem kwasu laurynowego. Niniejszy składnik, pod wpływem procesów zachodzących w organizmie, przekształcany jest na monolaurynę o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Na podstawie badań udowodniono, iż substancja ta niszczy otoczki lipidowe niektórych wirusów, a także zwalcza szkodliwe grzyby, pierwotniaki i bakterie. W związku z tym, wprowadzenie do diety odpowiednich ilości mleka kokosowego może przyczyniać się do wzmocnienia naszej odporności. Co ciekawe, w ostatnich latach wiele mówi się także o właściwościach przeciwnowotworowych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Niemniej jednak, doniesienia te wymagają przeprowadzenia dalszych badań naukowych.

Wprowadzenie mleka kokosowego do zrównoważonej diety sprzyja także zdrowiu naszej skóry. Zawarte w kokosie antyoksydanty są w stanie skutecznie zwalczać negatywny wpływ wolnych rodników, a tym samym hamować procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo, mleko kokosowe jest dobrym źródłem wapnia. Dlatego też, może okazać się cennym elementem profilaktyki osteoporozy. Warto wiedzieć, że tłuszcze pochodzące z orzechów palmy kokosowej zajmują ważne miejsce w profilaktyce i dietoterapii chorób w obrębie układu nerwowego. Coraz częściej wykorzystywane są one w diecie ketogenicznej, która jest nieodłącznym elementem terapii w przebiegu padaczki lekoopornej, a nawet w chorobie Alzheimera oraz Parkinsona.

Warto przy tym pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z mleka kokosowego w proszku wszystko to, co najlepsze, powinniśmy wprowadzić je do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem przez długie lata.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mleka kokosowego w proszku

W większości przypadków, stosowanie ekstraktu z kokosa w proszku jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane ze spożywaniem niniejszego produktu. Po pierwsze, stosowanie nadmiernych ilości mleka kokosowego w proszku nie jest wskazane w przypadku osób, u których występują poważne zaburzenia lipidowe oraz/lub zaburzenia czynności serca. Po drugie, ograniczone ilości ekstraktu z kokosa powinny spożywać osoby, które zmagają się z problemem nadmiernej masy ciała lub z otyłością. Ponadto, poszczególne składniki niniejszego produktu mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać ekstrakt z kokosa do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu niniejszego produktu (np. nudności, bólu brzucha, zawrotów głowy, wysypki, zaczerwienienia oczu). Należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

UWAGA NA ALERGENY: W ekstrakcie z kokosa w proszku mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

 

SKŁAD / WARTOŚCI ODŻYWCZE

Mleko Mleko kokosowe (97%), tapiokowa maltodextryna (2%),  guma akacjowa (błonnik z akacji) (1%).

image

 

STOSOWANIE

Mleko jest dodatkiem do wypieków, zup, curry, sosów, koktajli mlecznych, słodyczy, płatków śniadaniowych.

 

INFORMACJE DODATKOWE

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia