• Morele suszone 250g

Morele suszone charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=40). Z tego powodu mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

10.90
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 11.9
Paczkomaty InPost 11.9
Kurier 24h 14
Kurier 48 za pobraniem 15
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Morele to owoce pochodzące z Chin. Do krajów europejskich trafiły dzięki kupcom i najemnikom, którzy w czasach starożytnych często podróżowali do Europy. Wraz ze śliwkami i brzoskwiniami są zaliczane do grupy owoców Prunus Persica .

Charakteryzują się miękką strukturą owocu i słodkim miąższem. Proces suszenia zapewnia ich trwałość i pozwala na długie przechowywanie, ponieważ świeże owoce szybko ulegają procesom gnilnym i stają się niezdatne do zjedzenia. 

Właściwości zdrowotne suszonych moreli

Wprowadzenie do zbilansowanej i zdrowej diety suszonych moreli może przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Suszone owoce morele stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki zawartości beta karotenu (prowitamina A), morele suszone mogą wpłynąć na spowolnienie procesu starzenia, a duża zawartość błonnika pokarmowego może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego.

Zawarta w niniejszych owocach witamina C również odpowiedzialna jest za walkę ze szkodliwymi dla zdrowia wolnymi rodnikami. W morelach znajdziemy ponadto dużą dawkę witaminy E (nazywanej witaminą młodości), która oprócz spowalniania procesów starzenia, przyczynia się również do wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnym atutem, który dla którego warto włączyć do diety morele, jest to, że mogą one dostarczyć do naszego organizmu witaminy z grupy B. W połączeniu z odpowiednią dietą, mogą przyczynić się do wzmocnienia naszej koncentracji. Morele to nie tylko cenne witaminy i minerały, ale także błonnik, który wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała, jak również sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Suszone morele a cukrzyca

Morele suszone charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=40). Z tego powodu mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Trzeba jednak wiedzieć, że w przypadku cukrzycy nie jest wskazane jedzenie owoców wysokowęglowodanowych w godzinach popołudniowych i wieczornych. Bez przeszkód jednak można dodać je do porannej owsianki lub drugiego śniadania. Zanim jednak wprowadzimy je na stałe do swojego jadłospisu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego dietetyka lub diabetologa.

Zastosowanie suszonych moreli

Suszone morele można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów - nie tylko słodkich deserów. Bez wątpienia można je dodać do aromatycznego ciasta, jak również pożywnej owsianki. Owoce te stanowią również doskonały dodatek do pełnej warzyw sałatki, jak i mięsa drobiowego, jako dodatek do deserów, ciast, knedli, pierogów, baza dla soków, kompotów, do przygotowywania dżemów, konfitur, musów i galaretek.

Morele suszone świetnie sprawdzają się również podczas przygotowywania domowych lodów z bakaliami. W kosmetyce stanowią składnik domowych peelingów do ciała, balsamów i maseczek.

UWAGA!

W szczelnie zamkniętych opakowaniach morele mogą ulegać procesowi fermentacji, z uwagi na to, że są naturalnym produktem, bez dodatku substancji konserwujących.

Fermentacja jest naturalnym procesem. Po otrzymaniu produktu, należy go otworzyć i przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce.

image

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście