
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Nasiona chia 250g


Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 12.9 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Są niskokaloryczne i odżywcze – to ich ogromna zaleta. Słowo „chia”, znaczy tyle co „siła”… Nasiona chia są bogate w duże ilości naturalnych kwasów Omega 3, takich jak kwas alfa-linolenowy,który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje. Nasiona chia są również źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.
Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie, co w efekcie skutkuje, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, zapewnieniem długotrwałego uczucia sytości. Nasiona szałwi hiszpańskiej są najcenniejszym źródłem błonnika, zaraz za otrębami pszennymi. Ponadto nasiona chia są bogate w wartościowe białko i z tego powodu ich wartość szczególnie doceniają wegetarianie. Stanowią skarbnicę wapnia i fosforu.
Nasiona chia – z czym jeść?
Popularne dziś nasiona chia zaliczane są do najcenniejszych super food. Są często porównywalne do otrąb lub siemienia lnianego. Jak je spożywać? Najczęściej wykorzystuje się je do komponowania deserów, w tym z dodatkiem malin i mango. Jak wykonać taki przysmak? Wystarczy zalać niewielką ilość szałwii hiszpańskiej mlekiem roślinnym (owsianym, migdałowym, ryżowym) lub krowim i pozostawić na noc w lodówce. Nasiona pęcznieją i znacznie zwiększają swoja objętość, dzięki czemu są bardzo przyjemne w smaku. Na wierzchu tej mieszaniny umieszcza się zmiksowane wcześniej owoce malin i mango (lub innych dowolnych). Całość najlepiej jest serwować na zimno. Idealnie smakuje z czarną kawą.
Dobrym pomysłem jest dodawanie cennych nasion chia do sosów, sałatek, zup oraz dipów. Można też wymieszać je z mąką lub sezamem i wykorzystać jako panierkę do mięs.
- Producenci