• Olej lniany zimnotłoczony 500 ml

Oleje nierafinowane są bardziej wartościowe i powinny stanowić codzienne uzupełnienie diety. Są aromatyczne i posiadają naturalny kolor. Oleje wielonienasycone, takie jak olej lniany nie nadają się do smażenia i powinny być stosowane na zimno.

14.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 24h 15
Kurier InPost POBRANIE 16
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych nasion lnu. Dzięki temu, że jest tłoczony w niskiej temperaturze, zachowuje cenne właściwości, które znane były już w starożytnym Rzymie. 

Oleje nierafinowane są bardziej wartościowe i powinny stanowić codzienne uzupełnienie diety. Są aromatyczne i posiadają naturalny kolor. Oleje wielonienasycone, takie jak olej lniany nie nadają się do smażenia i powinny być stosowane na zimno. Oleje te należy przechowywać w lodówce, a przy zakupie wybierać te, które sprzedawane są w ciemnych butelkach (gwarantuje to zachowanie większości cennych właściwości i ochronę przed utlenieniem).

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU LNIANEGO

  • Olej lniany jest bardzo wartościowym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególną uwagę zwraca obecność kwasu α-linolenowego (ALA), który stanowi ponad połowę jego składu.
  • Kwas ALA zaliczany jest do rodziny kwasów Omega-3. To ważny składnikiem w profilaktyce chorób serca. Kwasy Omega-3 oddziałują pozytywnie na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu i dlatego są korzystne dla serca. Pobudzają do działania także układ odpornościowy.
  • Olej lniany jest źródłem witaminy E, która zwalcza wolne rodniki.

ROLA TŁUSZCZÓW W DIECIE

  • dostarcza dużą dawkę energii – pełnią rolę materiału energetycznego
  • są niezbędne do przyswojenia niektórych witamin nierozpuszczalnych w wodzie
  • stanowią budulec błon komórkowych i cytoplazmatycznych
  • wchodzą w skład ważnych płynów ustrojowych, wpływając na funkcjonowanie różnych narządów i tkanek

Olej lniany powinno się spożywać na zimno. Nie należy go podgrzewać, ani smażyć na nim potraw, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości, a może nawet być szkodliwy.

Powinien być przechowywany w zacienionym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. 

  • dodatek do sałatek i surówek (na zimno)
  • do koktajli
  • do pocierania pieczywa
  • jako substytut oliwy w potrawach
  • dodatek do zup
  • do kasz lub ziemniaków
  • do past

image

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście