• Olejek rycynowy 100ml

Olej rycynowy, nazywany niekiedy także olejem rącznikowym, jest wytwarzany z nasion rośliny o nazwie rącznik pospolity. Ma on postać gęstej, białej lub jasnożółtej cieczy. Jego głównym składnikiem jest gliceryd kwasu rycynolowego.

11.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 12.9
Paczkomat InPost 12.9
Kurier 14.9
Kurier POBRANIE 19
Dostępność Duża dostępność

Olej rycynowy, nazywany niekiedy także olejem rącznikowym, jest wytwarzany z nasion rośliny o nazwie rącznik pospolity. Ma on postać gęstej, białej lub jasnożółtej cieczy. Jego głównym składnikiem jest gliceryd kwasu rycynolowego.

W jego składzie w mniejszych ilościach znajdują się także glicerydy kwasów: oleinowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego.
Składniki zawarte w oleju rycynowym mają silne właściwości nawilżające, odżywcze i ochronne. Dużą zaletą olejku rycynowego jest również fakt, że łatwo przenika przez skórę i szybko się wchłania. Z tego względu znajduje on szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów, skóry twarzy i ciała.

W kosmetyce jest stosowany również jako produkt:

  • zmiękczający i nawilżający naskórek,

  • wzmacniający włosy, brwi, rzęsy i skórę głowy,

  • stymulujący wzrost włosów i zapobiegający ich wypadaniu.

Kosmetyki z olejkiem rycynowym nadają się także dla osób zmagających się z trądzikiem oraz oparzeniami słonecznymi. Substancja ta jest częstym składnikiem kremów i maseczek pielęgnacyjnych. Jest polecana w przypadku zadrapań i skaleczeń, łagodząc świąd i ból.

STOSOWANIE

Oferowany olejek rycynowy powinien być stosowany regularnie, by przyniósł oczekiwane efekty. Sprawdza się jako składnik mydeł i kosmetyków do masażu. Pomaga również w poprawie stanu skóry z bliznami.

Zalecana jest ostrożność w przypadku mocno osłabionych włosów, które po użyciu preparatu mogą zostać za bardzo obciążone ze względu na gęstą konsystencję produktu. Olej rycynowy może być wykorzystywany jak środek do odżywczej kuracji rzęs i brwi, a także jako produkt do olejowania włosów. Świetnie sprawdzi się również do pielęgnacji paznokci oraz nawilżania przesuszonych partii skóry przywracając im odpowiednie nawilżenie.


Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście