• Oliwki z Anchois 120g - BERNAL

Oliwki z Anchois 120 g - BERNAL - dobre źródło cennych składników odżywczych

Brak towaru
8.90 -33% 6.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 15
Kurier POBRANIE 20
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon

Oliwki z Anchois 120 g - BERNAL

Czy wiesz, że kolor oliwek nie zależy od ich rodzaju, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane, zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki.

Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim zawierają dużo dobroczynnego kwasu oleinowy. Oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników.

Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszelkie zalety kiszonek:poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.

SKŁAD / WARTOŚCI ODŻYWCZE

woda, zielone oliwki manzanilla, anchovies 9,5% [woda, anchovies 33% (zawiera siarczany) i stabilizator: alginian sodu], sól, wzmacniacz smaku E621, E635, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy

STOSOWANIE

Hiszpańskie zielone oliwki nadziewane anchovies świetnie nadają się jako przekąska lub jako przystawka - do sałatek, kremów, tapasów, tapenad, tortilli, kanapek i muffinek. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań głównych.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, nie wystawiaj bezpośrednio na działanie promieni słonecznych. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu 7 dni.

PRZECIWWSKAZANIA

Zawiera ryby. Może zawierać pestki i śladowe ilości migdałów.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia