• Pestka moreli gorzka 500g

O imponujących właściwościach pestek moreli wiedziano już w czasach starożytnych. Mówią o tym egipskie papirusy sprzed 5000 lat.

16.90
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 11.9
Paczkomaty InPost 11.9
Kurier 24h 14
Kurier 48 za pobraniem 15
Kurier InPost POBRANIE 16
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

O imponujących właściwościach pestek moreli wiedziano już w czasach starożytnych. Mówią o tym egipskie papirusy sprzed 5000 lat.

Pestki te poza tym, że nadają się do spożycia, wykorzystuje się je także do produkcji naturalnego olejku.

Pestki moreli można jeść na surowo lub zmielić i dodawać do zup, warzyw i soków owocowych.

Oleju z gorzkich migdałów można używać do gotowania, przyprawiania sosów i sałatek.

Co wartościowego mają w sobie pestki moreli gorzkie?

Właściwości prozdrowotne pestek moreli znane były już w czasach starożytnych. W medycynie niekonwencjonalnej przypisuje się im działanie przeciwnowotworowe, łagodzące niestrawność oraz pomocne przy problemach z układem oddechowym. Charakteryzują się gorzkim smakiem i aromatem, przypominającym nieco migdały. Spożywane w zalecanej ilości (1-2 sztuki dziennie) są bezpieczne dla zdrowia.

Zawierają witaminy z grupy B, bardzo dużo wartościowych składników mineralnych, są źródłem kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Drzewa moreli, z których pozyskuje się pestki występują naturalnie na terenach Himalajów, Armenii oraz Chin.

Zasługują na szczególną uwagę zwłaszcza ze względu na obecną w nich amigdalinę. Jest to związek, który po raz pierwszy został wyodrębniony z pestek moreli przez francuskich chemików w 1830 roku. Do dzisiaj jest przedmiotem badań naukowych pod kątem działania wspierającego tradycyjne terapie stosowane w chorobach nowotworowych.

Olej z pestek moreli gorzkiej

Olej pozyskiwany z pestek moreli tłoczony jest na zimno. Głównym jego składnikiem jest kwas oleinowy i linolowy. Substancja ta bogata jest również w kwasy omega-3, witaminę A i E. Dlatego też często wykorzystuje się ją do pielęgnacji ciała. Ułatwia regenerację naskórka, przyspiesza odnowę komórkową, zapobiega przedwczesnemu starzeniu.

Olej z pestek moreli dodawany jest do kosmetyków dla skóry delikatnej i podrażnionej. Doskonale łagodzi stany zapalne i nawilża skórę alergiczną i atopową. Stanowi składnik kremów przeciwzmarszczkowych, szamponów i balsamów do ciała. Może być także dodawany bezpośrednio do kąpieli.

Propozycja użycia: Maksymalnie 2 pestki dziennie (zawiera kwas pruski pochodzenia naturalnego).­­

Uwaga!
Kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki. Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci. 

image

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście