• Pistacje solone 500g

Pistacje w łupinach prażone i solone, to znakomita i naturalna przekąska, a także dodatek do posiłków.

28.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 15
Kurier POBRANIE 20
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Pistacje podobnie jak wiele innych orzechów należą do pokarmów bogatych w niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe. Z tego też powodu są dość wysokokaloryczną przekąską. Ponadto pistacje to naturalne źródło żelaza, magnezu, wapnia i potasu. Dostarczają również do organizmu dużą dawkę witaminy E i witaminy B1 oraz witaminy B6. Twarda i jasna łupina kryje w sobie “zieloną perłę” - dlatego też czasami nazywane są "zielonymi migdałami". Orzech pistacji ma lekko słodki smak i przyjemny zapach. 

Czy pistacje są zdrowe? Właściwości orzechów pistacjowych

Pistacje, tak jak większość innych orzechów, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Pistacje są bogate w tłuszcze (ok. 48,4% masy), z czego tylko około 6 g to tłuszcze nasycone. Zawierają również wysoką zawartością białka ok. 20,6%, a blisko 14% masy stanowią węglowodany. 100 gramów pistacji (bez skorupek) to około 577 kcal - są wysokoenergetycznym posiłkiem.

Orzechy pistacji mają właściwości normalizujące pH organizmu. Dzięki wysokiej zawartości takich minerałów jak potas (ok. 1100 mg/ 100 g produktu), magnez i wapń działają alkalizująco. W nieco mniejszych ilościach występuje witamina C i beta-karoten.

Bardzo ważną właściwością pistacji jestbardzo dużą zawartość żelaza - aż 6,8 mg/100 g oraz obecność miedzi. Prowadzone badania wykazały istotną korelacje pomiędzy biodostępnością miedzi w pożywieniu a przyswajaniem się żelaza. Obecność tych minerałów może przydać się przy walce z anemią.

Dodatkowo inne badania dowiodły, że regularne spożywanie pistacji może przynieść pozytywne skutki w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. Są one dobrym źródłem magnezu i miedzi - pierwiastki te odpowiadają za zmniejszenia ryzyka wystąpienia takich schorzeń jak nadciśnienie tętnicze, arytmia serca i insulinoodporność. 

Pistacje to także niezwykle bogate źródło cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Wraz z orzechami włoskimi zawierają największą ilość substancji przeciwutleniających: polifenoli, tokoferoli i ksantofili. Są one niezwykle istotne m.in. w prewencji rozwoju chorób nowotworowych.


Składniki: Orzechy pistacjowe, sól

image

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia