• Pyłek kwiatowy 1000g

58.90
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 72 h
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
Kurier 14
Kurier za pobraniem 18
Dostępność Duża dostępność

Kupujesz więcej? Zapytaj o rabat ;-)

 
Pyłek kwiatowy, czyli pyłek pszczeli, to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Są one przenoszone przez pszczoły do ula w postaci zlepionych miodem i nektarem grudek pyłku kwiatowego.
Podobnie jak inne produkty wytwarzane przez pszczoły, również pyłek kwiatowy imponuje wartościowym składem. Zawiera m.in:

białka
cukry proste i złożone
tłuszcze
flawonoidy
karotenoidy
cały wachlarz witamin i minerałów

 
Białko obecne w pyłku kwiatowym zawiera ponad 20 ważnych dla człowieka aminokwasów. Różnorodność odżywczych składników sprawia, że pyłek kwiatowy wywiera wszechstronne, korzystne dla organizmu człowieka działanie.
Ziarenka pyłku przybierają zróżnicowany kształt w zależności od gatunku roślin z jakich pochodzą. Barwa pyłku zależna jest od ilości barwników roślinnych, takich jak karotenoidy, flawonoidy, antocyjany i chlorofil.
Najczęściej pyłek kwiatowy przybiera kolor żółty z różnymi odcieniami. Najbardziej wartościowy jest pyłek otrzymywany z takich roślin jak: wierzby, krokusy, maki, koniczyna biała i czerwona, wrzos, gorczyca, rzodkiew, drzewa i krzewy owocowe. 
Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. W pyłku pszczelim zidentyfikowano naturalne witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Pyłek kwiatowy zawiera także wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście