• Pyłek kwiatowy 100g

Pyłek kwiatowy, czyli pyłek pszczeli, to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Są one przenoszone przez pszczoły do ula w postaci zlepionych miodem i nektarem grudek pyłku kwiatowego.

9.90
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 24h 15
Kurier InPost POBRANIE 16
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Pyłek kwiatowy, pyłek pszczeli

Przez wielu specjalistów od odżywiania uważana za jedno z najbardziej pełnowartościowych źródeł wartości odżywczych w naturze. Pyłek pszczeli przenoszony jest przez pszczoły do ula pod postacią małych, zlepionych miodem i nektarem grudek. Dzięki swojej nieprzetworzonej formie podobnie do innych produktów pszczelich jego skład imponuje substancjami o wysokiej aktywności biologicznej. 

Skład pyłku pszczelego:

  • aminokwasy - wszystkie niezbędne do budowania białek (w sumie 22)
  • tłuszcze - w tym niezbędne kwasy tłuszczowe
  • cukry proste i złożone
  • witaminy - łącznie 18 witamin (nie posiada tylko wit. B12)
  • minerały - naukowcy odkryli 65 różnych pierwiastków (m.in. złoto, selen, bar, bor, jod, żelazo, wapń, cynk, potas, magnes)
  • rutyna - enzym katalizujący, pomaga w odporności
  • karoteny - beta-karoten, ksantofil - silne antyoksydanty
  • lecytyna/cholina - wpływają na pracę mózgu

Białko obecne w pyłku kwiatowym zawiera ponad 20 ważnych dla człowieka aminokwasów. Różnorodność odżywczych składników sprawia, że pyłek kwiatowy wywiera wszechstronne, korzystne dla organizmu człowieka działanie.


Ziarenka pyłku przybierają zróżnicowany kształt w zależności od gatunku roślin z jakich pochodzą. Barwa pyłku zależna jest od ilości barwników roślinnych, takich jak karotenoidy, flawonoidy, antocyjany i chlorofil.


Najczęściej pyłek kwiatowy przybiera kolor żółty z różnymi odcieniami. Najbardziej wartościowy jest pyłek otrzymywany z takich roślin jak: wierzby, krokusy, maki, koniczyna biała i czerwona, wrzos, gorczyca, rzodkiew, drzewa i krzewy owocowe. 


Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. W pyłku pszczelim zidentyfikowano naturalne witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.


Pyłek kwiatowy zawiera także wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.

Właściwości pyłku kwiatowego :

  • wysoka zawartość przeciwutleniaczy skutecznie zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu komórki starzeją się wolniej
  • pomocny w stymulowaniu układu odpornościowego
  • niezastąpiony w diecie osób chorujących na nowotwory
  • wzmaga popęd seksualny i płodność
  • obniża produkcję histaminy, dzięki czemu może pomóc w leczeniu alergii
  • korzystnie wpływa na wytrzymałość, siłę i kondycję
  • obniża ciśnienie krwi
  • wykorzystywany w terapiach: anemii, zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, astmy, zaparć, chorób nerek i wątroby
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście