
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Pyłek kwiatowy 100g






Pyłek kwiatowy, czyli pyłek pszczeli, to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Są one przenoszone przez pszczoły do ula w postaci zlepionych miodem i nektarem grudek pyłku kwiatowego.
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 12.9 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Pyłek kwiatowy, pyłek pszczeli
Przez wielu specjalistów od odżywiania uważana za jedno z najbardziej pełnowartościowych źródeł wartości odżywczych w naturze. Pyłek pszczeli przenoszony jest przez pszczoły do ula pod postacią małych, zlepionych miodem i nektarem grudek. Dzięki swojej nieprzetworzonej formie podobnie do innych produktów pszczelich jego skład imponuje substancjami o wysokiej aktywności biologicznej.
Skład pyłku pszczelego:
- aminokwasy - wszystkie niezbędne do budowania białek (w sumie 22)
- tłuszcze - w tym niezbędne kwasy tłuszczowe
- cukry proste i złożone
- witaminy - łącznie 18 witamin (nie posiada tylko wit. B12)
- minerały - naukowcy odkryli 65 różnych pierwiastków (m.in. złoto, selen, bar, bor, jod, żelazo, wapń, cynk, potas, magnes)
- rutyna - enzym katalizujący, pomaga w odporności
- karoteny - beta-karoten, ksantofil - silne antyoksydanty
- lecytyna/cholina - wpływają na pracę mózgu
Białko obecne w pyłku kwiatowym zawiera ponad 20 ważnych dla człowieka aminokwasów. Różnorodność odżywczych składników sprawia, że pyłek kwiatowy wywiera wszechstronne, korzystne dla organizmu człowieka działanie.
Ziarenka pyłku przybierają zróżnicowany kształt w zależności od gatunku roślin z jakich pochodzą. Barwa pyłku zależna jest od ilości barwników roślinnych, takich jak karotenoidy, flawonoidy, antocyjany i chlorofil.
Najczęściej pyłek kwiatowy przybiera kolor żółty z różnymi odcieniami. Najbardziej wartościowy jest pyłek otrzymywany z takich roślin jak: wierzby, krokusy, maki, koniczyna biała i czerwona, wrzos, gorczyca, rzodkiew, drzewa i krzewy owocowe.
Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. W pyłku pszczelim zidentyfikowano naturalne witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.
Pyłek kwiatowy zawiera także wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Właściwości pyłku kwiatowego :
- wysoka zawartość przeciwutleniaczy skutecznie zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu komórki starzeją się wolniej
- pomocny w stymulowaniu układu odpornościowego
- niezastąpiony w diecie osób chorujących na nowotwory
- wzmaga popęd seksualny i płodność
- obniża produkcję histaminy, dzięki czemu może pomóc w leczeniu alergii
- korzystnie wpływa na wytrzymałość, siłę i kondycję
- obniża ciśnienie krwi
- wykorzystywany w terapiach: anemii, zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, astmy, zaparć, chorób nerek i wątroby
- Producenci