• Pyłek kwiatowy 100g

Pyłek kwiatowy, czyli pyłek pszczeli, to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Są one przenoszone przez pszczoły do ula w postaci zlepionych miodem i nektarem grudek pyłku kwiatowego.

12.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 12.9
Paczkomaty InPost 12.9
Kurier 14.9
Kurier POBRANIE 19
Dostępność Mało

Pyłek kwiatowy, pyłek pszczeli

Przez wielu specjalistów od odżywiania uważana za jedno z najbardziej pełnowartościowych źródeł wartości odżywczych w naturze. Pyłek pszczeli przenoszony jest przez pszczoły do ula pod postacią małych, zlepionych miodem i nektarem grudek. Dzięki swojej nieprzetworzonej formie podobnie do innych produktów pszczelich jego skład imponuje substancjami o wysokiej aktywności biologicznej. 

Skład pyłku pszczelego:

  • aminokwasy - wszystkie niezbędne do budowania białek (w sumie 22)
  • tłuszcze - w tym niezbędne kwasy tłuszczowe
  • cukry proste i złożone
  • witaminy - łącznie 18 witamin (nie posiada tylko wit. B12)
  • minerały - naukowcy odkryli 65 różnych pierwiastków (m.in. złoto, selen, bar, bor, jod, żelazo, wapń, cynk, potas, magnes)
  • rutyna - enzym katalizujący, pomaga w odporności
  • karoteny - beta-karoten, ksantofil - silne antyoksydanty
  • lecytyna/cholina - wpływają na pracę mózgu

Białko obecne w pyłku kwiatowym zawiera ponad 20 ważnych dla człowieka aminokwasów. Różnorodność odżywczych składników sprawia, że pyłek kwiatowy wywiera wszechstronne, korzystne dla organizmu człowieka działanie.


Ziarenka pyłku przybierają zróżnicowany kształt w zależności od gatunku roślin z jakich pochodzą. Barwa pyłku zależna jest od ilości barwników roślinnych, takich jak karotenoidy, flawonoidy, antocyjany i chlorofil.


Najczęściej pyłek kwiatowy przybiera kolor żółty z różnymi odcieniami. Najbardziej wartościowy jest pyłek otrzymywany z takich roślin jak: wierzby, krokusy, maki, koniczyna biała i czerwona, wrzos, gorczyca, rzodkiew, drzewa i krzewy owocowe. 


Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. W pyłku pszczelim zidentyfikowano naturalne witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.


Pyłek kwiatowy zawiera także wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.

Właściwości pyłku kwiatowego :

  • wysoka zawartość przeciwutleniaczy skutecznie zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu komórki starzeją się wolniej
  • pomocny w stymulowaniu układu odpornościowego
  • niezastąpiony w diecie osób chorujących na nowotwory
  • wzmaga popęd seksualny i płodność
  • obniża produkcję histaminy, dzięki czemu może pomóc w leczeniu alergii
  • korzystnie wpływa na wytrzymałość, siłę i kondycję
  • obniża ciśnienie krwi
  • wykorzystywany w terapiach: anemii, zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, astmy, zaparć, chorób nerek i wątroby
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście