• Tahini pasta sezamowa 330g

Tahini, zwana też tahina, to pasta przyrządzona na bazie nasion sezamu. Używa się jej w wielu kuchniach świata, na Bliskim Wschodzie i w Chinach. Naturalne maśło sezamowe jest odzywcze, bogate w kwasy tłuszczowe m.in. kwas linolowy, a także błonnik, żelazo, wapń i magnez.

14.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 h
Cena przesyłki 13
Paczkomaty InPost 13
Kurier 15
Kurier POBRANIE 20
Dostępność Duża dostępność

Dziękuję za wsparcie!

Zostaw telefon

Tahini, zwana też tahina, to pasta przyrządzona na bazie nasion sezamu. Używa się jej w wielu kuchniach świata, na Bliskim Wschodzie i w Chinach. Naturalne maśło sezamowe jest odźywcze, bogate w kwasy tłuszczowe m.in. kwas linolowy, a także błonnik, żelazo, wapń i magnez.
Pasta tahini powstaje na bazie sezamu, a jej korzenie wywodzą się z kuchni azjatyckiej. Jest produktem, który wykorzystuje się do przygotowania orientalnych potraw. To z jej dodatkiem powstaje hummus oraz baba ghanoush.


Zarówno same ziarna sezamu, jak i powstała z nich pasta, są doskonałym źródłem wielu ważnych składników, korzystnie oddziałujących na cały organizm człowieka.Pasta tahini jest polecana jako uzupełnienie diety sportowców, ponieważ stanowi dość sporą wartość energetyczną. Poza tym jest też pomocnym źródłem roślinnego białka, dlatego weganie i wegetarianie z powodzeniem mogą włączać ten rodzaj pasty do swojego jadłospisu.
Prócz tego tahini jestbogate w wiele innych, cennych składników: wapń, żelazo, magnez, potas, kwasy tłuszczowe omega, przeciwutleniacze, witaminy i błonnik.


Wykorzystanie w kuchni:

  • jako zamiennik masła orzechowego
  • składnik hummusu i smakowych dipów
  • dodatek do ciast i deserów


 
 

 
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia