
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Wanilia mielona z Indonezji 25g








Wanilia z Indonezji - niezwykle aromatyczna przyprawa o działaniu terapeutycznym
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 12.9 |
Dostępność |
Średnia dostępność
|
Wanilia to nie tylko smaczna przyprawa, ale także roślina lecznicza o wysokich walorach zdrowotnych. Wysuszone, czarne strączki o charakterystycznym słodkim zapachu to sfermentowane, niedojrzałe owoce storczyka. Aztekowie używali ich do przyprawiania napoju na bazie owoców kakaowca oraz w celach leczniczych. Posiada właściwości pobudzające ludzki organizm, ale i również działa kojąco na nerwy. Nalewki z dodatkiem wanilii wzmacniają serce i poprawiają nastrój. Dodatkowo wanilia jest afrodyzjakiem, wzmaga popęd płciowyi łagodzi skutki przepicia alkoholowego.
Co to jest wanilia?
Wanilia, obok szafranu to jedna z najdroższych i najcenniejszych przypraw świata. Laski wanilii to tak naprawdę długie, cienkie strączki. Są one owocami rośliny z gatunku storczykowatych vanilla planifolia (wanilia płaskolistna). Występują dziko w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Roślina czerpie składniki odżywcze z obumarłych pni i konarów drzew. Cechą charakterystyczną jest silnie rozwinięty system korzeniowy. Liście są płaskie i bardzo sztywne.
Wanilia kwitnie co dwa, trzy lata i tylko przez osiem godzin, a jej kwiaty są duże i swoim słodkim zapachem wabią owady. Owocowanie rozpoczyna się dopiero po trzech latach. Jeszcze zielone strąki wanilii zbierane są przed całkowitym dojrzenie, poddawane są one naturalnej fermentacji i suszeniu. Dzięki temu zyskują ciemną barwę i zaczynają intensywnie pachnieć. Początkowo monopolistą w uprawie wanilii był Meksyk. Gdy odkryto ręczną metodę zapylania, uprawa wanilii rozprzestrzeniła się także na inne terytoria. Dzisiaj największym producentem tej przyprawy jest Madagaskar.
Właściwości zdrowotne wanilii
Wanilia posiada niezwykle silne właściwości przeciwutleniające, który pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki. Badania dowiodły, że może hamować łaknienie i pobudzać przemianę materii. Jej silny aromat pobudza zmysły, wprawia w dobre samopoczucie. U kobiet powoduje zwiększenie wydzielania estrogenu, co może pomóc w regulacji miesiączki i łagodzeniu objawów PMS. Działa rozkurczowo, zmniejsza odczuwanie bólu, zmęczenia i reguluje wahania nastroju.
Wanilia w aromaterapii
Początkowo aromatyzowanie potraw tą przyprawą miało na celu wyłącznie podniesienie ich walorów smakowych. Szybko jednak odkryto prozdrowotne działanie wanilii. Ważną rolę przypisuje się jej w aromaterapii. Przyjmuje się, że słodki, waniliowy zapach pomoże złagodzić stres, wspomaga zasypianie, przyczynia się do zmniejszania uczucia głodu.
Zastosowanie wanilii
Słodki smak wanilii bardzo dobrze komponuje się z korzennymi przyprawami cynamonem, imbirem, kardamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Przyprawa ta również idealnie łączy się z migdałami, kokosem, kakao i śmietanką. Wanilia mielona będzie idealnym dodatkiem do wszystkich deserów: od słodkich wypieków po lody na kremach i puddingach kończąc.
Wanilia to dodatek do kremów, babek, ciast, ciasteczek, tortów, lodów, czekolady, puddingów, nalewek, likierów, miodów pitnych i wielu deserów oraz słodyczy. Coraz częściej jest stosowana do dań mięsnych lub jako dodatek do sosów podawanych do ryb, skorupiaków, w niedużych ilościach do potraw z cielęciny.
Wykorzystywana jest także do przygotowywania domowego cukru waniliowego.
SKŁAD: 100% mielona wanilia
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Producenci