• Żurawina suszona 1000g

Żurawina to niski krzew o małych, czerwonych owocach podobnych do jagód czy borówek. W swoim składzie zawierają one błonnik pokarmowy oraz związki o charakterze przeciwutleniaczy.

Brak towaru
30.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 12.9
Paczkomat InPost 12.9
Kurier 14.9
Kurier POBRANIE 19
Dostępność Brak towaru

Żurawina to niski krzew o małych, czerwonych owocach podobnych do jagód czy borówek. W swoim składzie zawierają one błonnik pokarmowy oraz związki o charakterze przeciwutleniaczy.

Żurawina to niski krzew o małych, czerwonych owocach podobnych do jagód czy borówek.
W swoim składzie zawierają one błonnik pokarmowy oraz związki o charakterze przeciwutleniaczy.
Ze względu na wysoką zawartość witamin (m.in. witaminy C, E, B1) i składników mineralnych owoce żurawiny są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym.

Żurawina suszona a zdrowie

Od dawna znane są właściwości lecznicze suszonej żurawiny. Doskonale sprawdza się ona w profilaktyce układu moczowego, a jej działanie zabezpiecza ścianki układu krwionośnego przed przywieraniem do nich bakterii, które mogłyby przybyć z jelit. Substancje znajdujące się w żurawinie niszczą mocowanie, swoiste haczyki, za których pomocą bakterie normalnie mogłyby się osiedlić w drogach moczowych.

Suszona żurawina może też korzystnie wpłynąć na stan układu pokarmowego. Zawiera ona specjalne substancje obniżające poziom glukozy, dzięki którym może efektywnie przeciwdziałać Helicobacter Pylori. Bakteria ta bywa przyczyną owrzodzenia żołądka czy w skrajnych przypadkach nawet wystąpienia zmian nowotworowych. Żurawina zawiera także przeciwutleniacze, które mogą ograniczać tworzenie się skrzepów krwi.

Zastosowanie żurawiny suszonej w codziennej kuchni

Owoce żurawiny znajdują szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas. Możemy przygotować z niej zarówno pełne witamin soki, jak i przetwory. Suszona żurawiny stanowi idealny dodatek zarówno do porannej owsianki, pełnego bakali ciasta, pożywnej sałatki z warzywami, jak i do mięsa. Warto również wiedzieć, że konfitura przygotowana z owoców żurawiny doskonale komponuje się ze smakiem grillowanego sera.

Świeżą żurawinę dodaje się zazwyczaj do kisielu lub sosu do mięsa. Suszoną żurawinę natomiast można jeść bez dodatków. W sklepach dostępne są też soki, syropy, herbatki ziołowe, susze owocowe oraz żurawina kandyzowana czy liofilizowana.

Składniki: 54% Żurawina, cukier, olej roślinny

image


Podpis
E-mail
Zadaj pytanie specjaliście